John Minchillo/AP Photo Дали покойният е починал от Ковид-19“ или с Ковид-19“? Този

...
John Minchillo/AP Photo
Дали покойният е починал от Ковид-19“ или с Ковид-19“? Този
Коментари Харесай

Доказателството, че коронавирусът наистина убива

 John Minchillo/AP Photo Дали покойният е починал  " от Ковид-19 “ или " с Ковид-19 “? Този въпрос постоянно разбунва духовете освен в България. Едно задълбочено изследване на учени от Университетската клиника в Регенсбург внася изясненост в противоречивата тематика.

Патолозите под управлението на основната лекарка доктор Катя Еверт са направили доста прецизни аутопсии на пациенти, умряли по време на първата вълна на пандемията. Четиримата мъже и четирите дами са били на възраст сред 44 и 73 години и преди гибелта си е трябвало да бъдат обдишвани.

" Дори млад и здрав човек може да почине от Ковид "

" Седем от тях сигурно са умряли от Ковид-19, а осмата пациентка - с вируса “, споделя патоложката доктор Еверт. Най-честата причина за гибелта в обсъжданите случаи: доста органи просто спрели да работят. " Органите последователно престават да извършват функционалностите си “, изяснява доктор Еверт.

При осмата пациентка гибелта е настъпила в следствие от чернодробна цироза, само че останалите пациенти първоначално въобще не са били в сериозно положение. При тях лекарите установили леки медицински проблеми като високо кръвно налягане, свръхтегло, сърдечни разстройства. " Но в общи линии нищо, което можем да определим като съществено предхождащо заболяване “, споделя патоложката. Нейният извод гласи: " Дори млад и хипотетично напълно здрав човек може да почине от Ковид-19 “.

Лекарите се натъкнали и на една находка, която изненадала всички. Белите дробове на умрелите в действителност били тежко повредени, само че при половината от тях патолозите открили и гъбична зараза. Именно тя провокирала деградацията на витално значимите органи. Тези гъбички били резултат от болестта с ковид.

Находката на лекарите от Регенсбург демонстрира какъв брой е значимо да се прави детайлна аутопсия на хората, умряли в следствие от болест с ковид. " От аутопсиите научаваме доста “, казва доктор Еверт.

" Ако не бяха с Ковид, тези хора щяха още да са живи "

Резултатите на патолозите от Регенсбург са еднопосочни, а изследването им беше оповестено в научното списание " Virchows Archiv “. Въпреки това обаче към момента не могат да се вършат генерални изводи. За да може сигурно да се отговори на въпроса какъв брой от инфектираните с ковид пациенти след това умират " от Ковид-19 ", а не  " с Ковид-19 ", би трябвало да бъдат направени много повече аутопсии, а клиничните находки да се проучват точно във всеки обособен случай, споделя доктор Еверт. Но въз основата на своето изследване тя е безапелационна: " Ако не бяха с ковид, седем от тези осем пациенти с доста огромна сигурност щяха още да са живи “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР